Resepi Colek Keropok Kelantan
Colek perut dan paru ini makanan yang popular di Kelantan. Bahan perasa boleh diubah mengikut citarasa masing-masing.
Akok Bunga atau di Terengganu dikenali dengan Menganang menggunaka resepi yang lebih kurang sama dengan akok kheddut tetapi bentuknya lebih besar seakan sebiji kek.
Resepi colek keropok kelantan. Teruskan masak menggunakan api. Tetapi saya masih belum berpeluang ke sana. Colek ayam ialah makanan tradisi dimana ayam dan cucur dipotong-potong dan dimakan dengan sos gula Melaka pedas.
Tapi bukan Kelantan aja ada cholek nie. Tanpa buang masa jom kita tengok apa bahan-bahan yang perlu untuk hidangan Colek Ayam Ala Che Nah ini. Sebab semua resepi konpem jadi dan memang meletup masa cikgu post dekat group masak tersohor tu.
Kemudian kisar bersama air garam dan juga ajinomoto. Mudah sedap dan lazat. Jika teringinkan Colek Ayam Sha akan cuba buat sendiri untuk menghilangkan rasa rindu pada kampung.
Terima kasih Achik Ita Jsd Kelantan sudi berkongsi resipi. Nurul Fatihah cook_16037002 Perak. Kisar sampai hancur isi ikannya.
Haa kalau nak berniaga guna resepi cikgu pun silakan. Kemudian perasakan dengan gula gula melaka dan garam. Kalau di sesetengah tempat ada yang panggil cucur sayur dan ada juga yang panggil colek malah.
Masukkan 1 Liter air kosong bersamaan juga 5 cawan air. Satukan semua bahan-bahan di atas. Keropok Gotea juga popular di Kelantan dan kalau nama yang lebih sinonim ianya adalah keropok lekor yang sangat popular di Terengganu.
Ada juga resepi yang cikgu pecahkan masa dok buat jualan dulu-dulu. Jika kecil letakkan 4-5 keping 2-3 sb. Jika sebelum ini kami kongsikan resipi Ikan Celup Tepung ICT dan jemput-jemput sayuran namun tidak lengkap rasanya jika tidak sertakan bersama kuah colek versi Terengganu yang cukup enak ini.
Atau kalau nak sedap lagiletak hirisan timun sedikit kacang tanah paru goreng dan juga keropok keping. Mula-mula sekali siang ikan buang semua tulang dan basuh bersih-bersih. Cukup rasa belacan dan warna kuah pun lebih cantik.
Itu dalam bahasa Kelantan lah Kebiasaan resepi bakwan kangkung ini dimakan dengan sos cili yang dibuat sendiri. Budaya tradisi setiap kali Ramadhan dan hanya ada di kelantan iaitu make colekTerdapat pelbagai aneka colek yg boleh dipilih sepeti kerang rebus bakar colek perutparu dll yg dimakan bersama set pencicahnhaBagi yg merantaumungkin tiada pilihan lain selain menyediakan. Kenapa kena ada kuah rojak Mak Bee.
1 senduk gula 2 sudu makan gula melaka hancur 12 sudu teh garam 1 sudu makan bijan sangai CARA MEMASAK. Teruskan masak menggunakan api. Kuih tradisional tersohor kegemaran orang kelantan.
Bahan bahan jeput malah4 cawan tepung gandum1 genggam udang baring1 ikat kangkung1 sudu makan yissedikit garamsedikit kunyit serbukair. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk diikuti cuka dan air. 1 ½ cawan air 1 sudu garam ½ sudu ajinomoto 1 cawan gantum 400 gram tepung ubi CARA PENYEDIAAN KEROPOK LEKOR CRISPY.
Buat colek banyak boleh simpan buat cicah keropok ikan. Goreng jemput malascekodok kentang dan ayam kemudian toskan minyak. 5-6 ekor udang sederhana besar dipotong kecil setengah ikat kangkung dipotong 1 sudu besar soda bikarbonat.
12 Kompilasi Resepi Sambal Colek Cikgu Afy. Boleh memleleh air liur kalau dengarTapi sayang ianya bermusim dan pada masa-masa tertentu je. Ada teman saya pernah memberitahu ada kedai colek perut yang sangat sedap di Tanah Merah.
Sebab kedai kat Besut tu yang biasa Sha makan colek adalah Kedai Che Nah. Hidangan ini sedap untuk kudap-kudap petang. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk diikuti cuka dan air.
Supaya rasa colek menjadi kick. Colek Kelantan Udang Sotong Ketam Keropok Ikan Keropok Lekor Sosej fishcake fishball Timun dihiris Salad butir telur sudu kecil serbuk kunyit sudu besar tepung gandum. 1 senduk gula 2 sudu makan gula melaka hancur 12 sudu teh garam 1 sudu makan bijan sangai CARA MEMASAK.
Kemudian perasakan dengan gula gula melaka dan garam. 1 keping Nisan Gula melaka keping. Kenikmatan Resepi Cholek CHOLEQ Citarasa Seluruh Malaysia Kalau di Kelantan memang famous sangat la kalau kita bercerita pasal Cholek nie.
Tidak perlu membazir masa beratur panjang semata-mata ingin layan colek ayam. Setiap kali saya pulang ke Pasir Mas acara wajib bagi kami sekeluarga adalah menikmati colek perut di kedai bersebelahan dengan stadium Pasir Mas. Masukkan pula 2 botol kuah rojak Mak Bee.
Resipi rahsia colek ayam kelantan dari pengusaha colek. Kemudian masukkan 2 12 senduk Cili Boh. Kalau nak guna satu botol sahaja kurangkan air ok.
Tapi kalau nak makan tak kan nak ke Kelantan kan anda boleh buat sendiri je dekat rumah. Tanpa tunggu lama ayuh cubakan resepi colek ayam Kelantan ala Tini Hussin yang berkongsi di laman Facebook. Bahan perasa boleh diubah mengikut citarasa masing-masing.
Colek Kelantan ni ada bermacam jenis.
Resepi Gulai Ikan Tongkol Kelantan Untuk Pelengkap Nasi Berlauk Daridapur Com Gulai Resep Nasi
0 komentar: